Kan je partner je ook zo ergeren?

Wat zijn de belangrijkste irritaties in een relatie?

Volgens sociaal psychologe Roos Vonk, hooleraar en auteur van oa “Lust, liefde en ellende” is er een top tien van ergernissen.

Zijn het de ijskoude voeten, waarmee je partner tegen je aanwrijft in bed? Of wanneer hij het donsdeken helemaal naar zich toe trekt ’s nachts? Is het je partner, die van de supermarkt thuiskomt met een hele zak ‘verkeerde’ boodschappen? Of wanneer hij het afwasmachine uitlaadt, wanneer de borden nog vuil zijn? Is het omdat zij zegt hoe en waar je moet autorijden? Of omdat ze na vijftien minuten vertellen nog altijd niet tot de pointe komt?

Stoor jij je ook zo, als je partner in zijn/haar neus peutert of smakt aan tafel? Mijn ex ergerde zich vroeger aan mij, als ik een appelsien van de schil at, omdat het hem sterk aan zijn moeder deed denken.

Blijkbaar ergeren partners zich vaak aan de manier waarop de ander iets in het huishouden doet.
Maar de prioritaire irritatie ligt in de communicatie zelf!
Blijf jij ook soms gewoon voortlezen terwijl je partner tegen je praat of een vraag stelt? Zeg jij dan ook zoiets als “Ja, maar ik hoor je wel, hoor.”?
Dat zou een bron van ergernis kunnen betekenen voor je partner.

Ergeren mag, je kan ook niet elke keer luidop zeggen dat iets zo is. En blijkbaar zeggen deze allergieën in een relatie, zoals mevrouw Vonk ze noemt, iets over de relatie:
mensen die veel van mekaar houden en nog genoeg sex of intimiteit met elkaar hebben, storen zich minder. Sex als ‘pacifier’ werkt dus. Mensen die aan het begin van hun relatie staan, hebben een roze bril op en zien minder ‘stoorzenders’.

Drie goeie tips bij irritatie in de relatie:

  • Tip 1: Zwijgen of uitspreken?
    Als je onhebbelijkheden aankaart op een moment dat je rustiger bent, vergroot de kans dat de ander goed reageert. Op een rustiger moment met een kalme stem, kan je communicatiemoeilijkheden aanbrengen en conflicten vermijden.
  • Tip 2: Woorden of daden?
    Probeer er te zijn met je volle aanwezigheid en lichaamshouding, wanneer je partner tegen je praat of vragen stelt. Laat even je bezigheid vallen.
  • Tip3: Always look at the bright side of life?
    Een onrustige, hevige persoon kan je niet vragen uren stil te zitten in de zetel.
    Doe de dingen samen die je goed doet samen. Relativeer de kleine ‘trekjes’ van een ander, jij bent toch ook niet perfect?

Maak een afspraak met Katrien Sansen Familiale bemiddeling te Antwerpen via het formulier

Via mail katrien.sansen@telenet.be

Telefonisch 0478 420 697

Deel: