TUSSEN SCHEIDEN EN BLIJVEN: LIVING TOGETHER APART.

‘JE WORDT NOOIT EEN EX-OUDER. OF EEN EX-KIND’
Vergeet de klassieke scheiding. We scheiden steeds vaker, maar ook steeds creatiever. Van de auto delen tot zelfs het huis: scheiden is steeds meer blijven. Niets is voor de eeuwigheid, behalve ons ouderschap! Fragment uit de Standaard Magazine, oktober 2012, met artikel over mijn eigen situatie in.
Ouders die ‘het’ goed doen na hun scheiding, stellen het belang van hun kinderen voorop en erkennen dat van elkaar. De rest volgt vanzelf, staat er.
Zo vanzelf gaat dat allemaal niet, maar als je het allebei wil doen lukken, na de scheiding, kan het.
Volgens de cijfers verloopt amper 20% van de scheidingen conflictloos.
Het gaat over wat je vooropstelt, jezelf of je kind. En over de manier van communicatie tijdens het huwelijk. Was dat al problematisch of niet conflictloos, dan zal het nadien moeilijk zijn om dat anders te doen. Patronen zijn hardnekkig.
Zelf hebben mijn ex-man en ik een jaar ‘birdnesting’ gedaan: de kinderen blijven in het huis en de ouders gaan om beurten ergens anders heen. Een jaar was genoeg voor ons, dan ben je op zoek naar een ‘thuis’.
Maar dan nog, elke dag staat het belang van de kinderen voorop, in de communicatie. Het zijn nu pubers geworden, de drie jongens, en nog steeds vormen wij het front naar hen toe, nemen wij samen de beslissingen.
We delen ook nog steeds de auto, wie de kinderen heeft, neemt de auto erbij.
Scheiden mensen te snel, zoals Bart De Wever beweert in een heel recent artikel in de Standaard? Scheiden is lijden.
Weet hij dan, dat mensen soms elke dag afzien of met een slecht humeur wakker worden, terwijl het respect naar mekaar ver te zoeken is en ze liefst ook in de ruimte zo ver mogelijk van mekaar wegblijven?
Weet hij dan dat wanneer ouders bij mekaar blijven voor de kinderen, de meeste kinderen dit achteraf heel erg verafschuwen en liever wilden dat het anders geweest was?
Of dat mensen soms kiezen voor een beetje meer ‘Geluk’, een beetje meer zichzelf of goed voelen?
Dat gaat niet vanzelf en scheiden is een moeilijke fase voor de meeste mensen.
De koppels die ik voor me zie, hebben in de meeste gevallen hele lange relaties en al een hele lijdensweg achter de rug.
In dit klimaat van ‘mekaar een beetje laten doen’ of het individueel belang dat primeert, is het ook niet verwonderlijk dat vele mensen toch kiezen voor een echt-scheiding.
Het kan dus, in ieder geval, probleemloos. Praat erover met je bemiddelaar!
Lees het volledige artikel…Scheiden en blijven de Standaard

 

Maak een afspraak met Katrien Sansen Familiale bemiddeling te Antwerpen via het formulier

Via mail katrien.sansen@telenet.be

Telefonisch 0478 420 697

Deel: