Op welke manier kan je de relatie versterken, duurzamer maken of het beter uithouden met elkaar in deze crisis?

  1. Splits hoofd- en bijzaken. Leg een bepaald moment vast elke week om het over iets ‘serieus’ te hebben; begin met iets positief, maar durf ook een puntje aan te geven waar je het moeilijk mee hebt. Leg de communicatie van de ander onder de loep of vraag aan elkaar of je er iets over mag zeggen. Ga bij elkaar na of de gemeenschappelijke punten overeenstemmen. Geef een top 3 van de bijzaken die week of spreek uit wat je nodig hebt in dit corona-tijdperk. Als je partner aangeeft dat iets heel belangrijk is, kan je er dan rekening mee houden in jullie omgang? Stel je open voor de mening van de ander, zodat je niet telkens op hetzelfde punt vastloopt, maar terug contact kan maken.
  2. Werk aan jezelf, richt je op een constructieve toekomst. Wat betekent ontspanning, beweging, voldoening? Praat er samen over hoe dat kan ingevuld worden.
  3. Praat vanuit de ik-vorm, wanneer het gaat over je eigen aandeel in de relatie. Zodra je op een andere manier naar iets kan kijken, verandert ook waar je naar kijkt. De relatie in dit geval. De ander weerspiegelt meer dan eens hoe jij met jezelf omgaat. Aanvaard je dat? Ga je eigen emotie na en hoe sterk je van daaruit reageert op de ander .
  4. Mag het verschil tussen jullie er zijn? Ieder spreekt vanuit eigen realiteit, perspectief, oogpunt en heeft in zijn/haar ogen gelijk. Hoe kan je verschillen overbruggen? Luister je echt naar de ander?
  5. Kan je de ‘stoorzenders’ aanduiden en op tafel leggen in een gesprek of werkt dat meer dan eens wrevel en escalatie in de hand? Indien een van jullie steeds over hetzelfde klaagt zonder verbetering, probeer het daar over te hebben. Heb je andere communicatietechnieken gebruikt om  iets te uiten zonder na te trappen of te ‘straffen’?
  6. Wat kan je doen om de ander goed te doen voelen in de relatie?  De veerkracht van relaties vergroot door (aandacht) te geven, dankbaar te zijn en liefst te genieten van elkaar. Wil je de relatie beter begrijpen, in kaart brengen, nagaan welke aspecten goed en minder goed gaan?

Doe de test

Deel: