Het huis is, naast de kinderen, op het ogenblik van de verdeling, het stopzetten van de relatie, de grootste ‘inzet’ waard.
Een huis is voor mensen, die het samen in eigendom hebben en het willen verdelen, zoveel waard als:

  • de ‘schatter’ bepaalt,
  • ervoor geboden wordt bij effectieve verkoop,
  • ze denken dat het waard is.

Waarom schatten echtgenoten hun huis zo hoog in, terwijl nog niet bepaald is wat ermee gaat gebeuren?
Mensen schatten hun bezit volgens studies veel hoger in dan iets wat ze niet (meer) hebben. Dit Endowment-effect speelt vaak een rol in de onderhandelingen van de waarde van de gezinswoning bij een scheiding.
Daarnaast zijn Belgen ook geboren met een baksteen in de maag en zal elke Belg pas ‘gerust’ zijn, als hij/zij in het eigen huis kan blijven wonen of een nieuw huis kan kopen. Tenslotte kan zelfs een objectieve ‘schatter’ en de exacte berekening van het bedrag van de gezinswoning, iemand vaak niet overtuigen van deze waarde van het onroerend goed.
Dit heeft te maken met de hoge, symbolische, emotionele waarde van een onroerend goed op het ogenblik van de scheiding en de moeite om los te laten.

“Studies have shown repeatedly that people will value something that they already own more than a similar item they do not own.”

Endowment Effect Definition | Investopedia

Voor je uitmaakt hoeveel een woning waard is, ga je als koppel bij een scheiding na wie het huis houdt: je houdt het samen in onverdeeldheid en beheert het goed verder samen als eigenaar, je verkoopt het huis of een van jullie beiden koopt het huis in:

  • Het eerste gebeurt als de financiële situatie van mensen het niet toelaat om de ander uit te kopen, bijvoorbeeld totdat de kinderen het huis uitgaan.
  • Mensen verkopen de woning en krijgen elk het deel dat ervoor geboden wordt op de markt, volgens de verhouding van hun eigendomsrecht.
  • Vooral, wanneer een van beiden het huis wil inkopen en de ander dus uitkopen, gaat de waarde van het goed van tel.

Lees verder Wat is een woning waard? | deel 2

 

Maak een afspraak met Katrien Sansen Familiale bemiddeling te Antwerpen via het formulier

Via mail katrien.sansen@telenet.be

Telefonisch 0478 420 697


Deel: